اخبارایران و جهانفرهنگی و هنری

پرونده ثبت جهانی قنات داوران رفسنجان در راه یونسکو

در جلسه‌ هم‌اندیشی در فرمانداری رفسنجان، تصمیم بر تشکیل رسمی پرونده ثبت جهانی قنات تاریخی داوران گرفته شد، پرونده‌ای که تکمیل آن با همکاری دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان و حمایت مالی شورای اسلامی شهر و فرمانداری انجام خواهد شد.

به گزارش پایگاه خبری شایوردنیوز، در جلسه‌ای تخصصی تحت عنوان هم‌اندیشی، آسیب شناسی و ثبت جهانی قنات روستای داوران در محل فرمانداری رفسنجان و با حضور فرماندار، مسیر ثبت جهانی قنات ۳۰۰۰ ساله داوران با حضور مسئولان استانی و محلی هموار و توافق شد تا فعالیت معادن اطراف این قنات زیرزمینی با رویکرد حفاظت از محیط زیست و منابع آبی تعیین تکلیف گردد.

در این جلسه محمد برشان مدیر مرکز قنات استان کرمان با اشاره به اهمیت قنات داوران گفت: این جلسه به ‌منظور رسیدن به توافق درباره تعامل محیط زیست با معادن اطراف قنات تشکیل شد این معادن از منطقه زرند تا پایین‌دست روستای داوران فعال هستند و تعیین تکلیف آن‌ها برای ادامه فرآیند ثبت جهانی قنات ضروری است.

وی همچنین از تعهد فرماندار رفسنجان مبنی بر برگزاری جلسه‌ای ویژه با صاحبان معادن برای رفع تعارضات محیط زیستی خبر داد و افزود: برای تکمیل پرونده ثبت جهانی قنات داوران، دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان مسئولیت تهیه و تکمیل مستندات لازم را بر عهده گرفته و هزینه‌های مربوطه نیز با همکاری شورای اسلامی داوران و فرمانداری رفسنجان تأمین خواهد شد.

ویژگی‌های منحصربه‌ فرد قنات داوران

برشان همچنین به ویژگی‌های برجسته این قنات اشاره کرد و گفت: قنات داوران در سال ۱۳۹۳ به‌ عنوان میراث ملی ثبت شده است، این قنات دارای قدمتی حدود ۳۰۰۰ ساله است و هنوز هم کشاورزان منطقه با روش سنتی و معیار «تشته» برای آبیاری زمین‌های خود استفاده می‌کنند؛ روشی که در هیچ‌جای فلات ایران دیده نمی ‌شود.

وی افزود: در سال ۱۴۰۲ نیز همایش ملی «تشته» در این روستا برگزار شد که گامی بزرگ در جهت معرفی ظرفیت‌ها و پتانسیل های گردشگری و فرهنگی این منطقه بود.

پتانسیل‌های گردشگری و فرهنگی

مدیر مرکز قنات استان کرمان ضمن اشاره به پتانسیل‌های گردشگری قنات داوران گفت: این منطقه علاوه بر جاذبه‌های طبیعی، دارای جنبه‌های مذهبی و فرهنگی منحصربه‌فردی است از جمله، جنبه سنتی برای تقسیم آب و اندازه گیری آب با تشته، که همچنان نیز در اینجا اجرا می ‌شود.

وی همچنین درباره پایداری آبی این قنات توضیح داد: قنات داوران در واقع مانند یک رودخانه زیرزمینی است و خطر خشک ‌شدن آن تنها در صورت وقوع حوادث بسیار شدیدی مانند زلزله یا انفجارهای قوی وجود دارد به همین دلیل، تعیین تکلیف معادن اطراف برای حفظ این منبع آبی حیاتی و رسیدن به ثبت جهانی آن امری اجتناب‌ناپذیر است.

وضعیت قنات‌های ثبت‌شده در استان کرمان

در پایان، برشان یادآور شد که استان کرمان سه قنات ثبت‌شده در فهرست میراث جهانی یونسکو دارد که عبارت‌اند از: قنات اکبرآباد و قاسم‌آباد در بم و قنات جوپار.

وی همچنین به وجود ۱۱ قنات بسیار کهن در استان که به ثبت ملی رسیده اند اشاره کرد و از جمله‌ آن‌ها، مادین در منطقه شهداد را به‌ عنوان کهن‌ ترین نمونه معرفی نمود.

در این جلسه حسین رضایی فرماندار رفسنجان نیز بر همکاری کامل دستگاه‌های اجرایی برای تسریع در فرآیند ثبت جهانی قنات داوران تأکید کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا