چند روزی است انتقادات از کارخانه مس سرچشمه زیاد شده است، از محیط زیست استان گرفته تا خبرگزاری های استان بخصوص رفسنجان.
آنها می گویند دودهای دودکش های کارخانه مس سرچشمه زیاد شده و محیط زیست و سلامت مردم منطقه به خطر افتاده است که البته اگر منصفانه قضاوت کنیم، درست می گویند.
دودهای حاصل از دودکش های کارخانه، بخصوص شب ها مردم ساکن در شهرک مس سرچشمه و روستاهای اطراف را کلافه کرده است.
الحق و الانصاف هیچ کس حتی مس شرکت ملی صنایع مس ایران منکر این قضیه نیستند و قبول دارند دودهای کوره فلش زیان آور است، امابیان چند نکته ضروری است.
۱- همه به خوبی می دانیم مشکل دود های کارخانه مس سرچشمه، مربوط به امروز و دیروز نیست ، اینکه چرا سالیان سال فکری برای مهار این دود نشده جای سوال دارد ؟
اگر به چند سال پیش برگردیم و قیمت آن روز مس و امروز را مقایسه کنیم شاید تا حدودی متوجه منظورم شوید ، مهرماه امسال به طور رسمی کلید آغاز فعالیت کوره فلش زده شد، کوره های قدیمی جای خود را به تکنولوژی جدید (فلش) دادند. حال سوال اینجاست چند سال پیش هنگامی که مدیران وقت شرکت تصمیم گرفتند تکنولوژی جدید بیاورند، چرا زیرساخت ها را آماده نکردند و اقدامات لازم را برای راه اندازی کارخانه اسید انجام ندادند ؟؟
۲- در آن سال قیمت مس نسبت به قیمت فعلی بسیار بالا بود و آنها حتی دغدغه مالی نداشتند، به عبارتی باید گفت سهل انگاری و سوء مدیریت مسئولان وقت قسمتی از مشکلات امروز را بوجود آورده است.
۳- انتقادات مردم از کارخانه مس سرچشمه بجا است اما باید این را در نظر داشت در حال حاضر بیش از ۳۴ هزار نفر از مردم شهرهای همجوار مس به طور مستقیم و غیر مستقیم در این مجموعه بزرگ صنعتی و معدنی مشغول به کار هستند و دست کم زندگی بیش از ۱۰۰ هزار نفر را اداره می کنند، تعطیلی این کارخانه نه تنها چیزی را درست نمی کند بلکه مشکلات زیادی به مشکلات فعلی کارخانه اضافه می کند.
باید منتظر ماند تا وعده مسئولین فعلی مس مبنی بر راه اندازی کارخانه اسید تا پایان نیمه اول سال ۹۷ محقق شود، راهی جز این نیست.
۴- در حال حاضر به گفته مجری راه اندازی کارخانه اسید، این پروژه ۶۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد . دغدغه فعلی و اصلی مسئولین مس راه اندازی کارخانه اسید است حتی زودتر از زمان اعلام شده.
۵- نکته قابل تامل این است که معضل دود های کارخانه مس سرچشمه باعث شده عده ای غیر از اشخاصی که در بالا گفته شد، کاسه داغ تر از آش شوند و از این رودخانه گل آلود دنبال ماهی بگردند و دنبال پر کردن کیسه خود یا همان حق السکوت هستند ، درد آنها آلودگی نیست، بلکه چیز دیگری است .
۷- همه مخصوصا مسئولین استان می دانند شرکت ملی صنایع مس ایران و در راس آن مس منطقه کرمان سالانه و در این سالها سهم آلایندگی ناشی از این آلودگی را به استان بخصوص شهر های همجوار پرداخت می کند ، علاوه بر آن هرجا فعالیت فرهنگی ، مذهبی، هنری و … بوده ، مس منطقه کرمان یک پایه قضیه بوده و حمایت های مالی خود را انجام داده است. حال چرا اینگونه شمشیر را از رو بسته و کمر به تعطیلی مس بسته اند جای سوال دارد ؟
۸- آنها باید همانطور که مردم را نسبت به آلودگی محیط زیست آگاه میکنند ، همانطور هم به مردم در خصوص پول میلیاردی که در قبال مالیات ، سهم آلایندگی و … از مجموعه مس دریافت می کنند و معلوم نیست در کجا هزینه می کنند به مردم جواب بدهند .
شرکت ملی صنایع مس ایران در چند سال گذشته علی رغم مشکلات مالی حتی یک ماه هم حقوق عقب افتاده ندارد ، حتی اگر شده با وام حقوق کارکنان خود را پرداخت کرده ، اما امروز شاهد هستیم در بسیاری از شرکت های کوچک تاخیر چند ماهه در پرداخت حقوق کارکنان وجود دارد.
در پایان باید بگویم کارکنان و کارگران شریف و اهالی محترم اطراف کارخانه مس سرچشمه لایق بهترین ها هستند و حق دارند در محیط سالمی زندگی کنند اما در حال حاضر چاره ای جز تحمل و انتظار راه اندازی کارخانه اسید ندارند . اما حق این را دارند که شرکت سهم آلایندگی یا سختی کار بیشتری به آنها پرداخت کنند .
از مسوولین فعلی شرکت ملی صنایع مس ایران و در راس آن مهندس مرادعلیزاده و مهندس احمدی مدیر مس سرچشمه خواهشمندیم دستور پیگیری سریع راه اندازی کارخانه اسید را صادر نموده و نگرانی ها را برطرف نمایند.