نقوش، تصاویر و رنگها در تک تک سلولهای ذهن نقش میبندند و نخهای رنگارنگ در کنار هم به زیبایی مینشینند، رنگ به رنگ، نقش به نقش زندگی را جاری میسازند. دختران و زنان کویر با دستان هنرمند خود و با عشق، تار و پود گلیم را به هم گره میزنند تا هنری ماندگار بر دل آسمان کویر نقش ببندد و زینتبخش خانهها شود.
به گزارش پایگاه خبری شایوردنیوز، گلیم تاس یکی از انواع گلیمهای ایرانیست که در مناطق مرکزی ایران بافته میشود و تاس برگفته از نقوشیست که بر گلیمها نقش میبندد و این گلیم را به این نام معروف کرده است.
این گلیم در سالهای گذشته در شهرستانهای رفسنجان، انار و شهربابک بافته میشده و علاوه بر گلیم، نقش سفرهها، پشتی، کوسن، خورجین و .. با همین سبک بوده است.
سبک و نقوش این نوع گلیم، ذهنیبافی و ساخته ذهن خلاق بافنده است. با توجه به منسوخ شدن هنر بافت گلیم تاس در شهرستان رفسنجان، هنوز هنرمندان چیرهدستی هستند که این گلیم سنتی را در منطقه کشکوئیه میبافند و اکنون بافت گلیم تاس دوباره جان گرفته و احیاء میشود.
بیشترین بافنده گلیم تاس در منطقه کشکوئیه است
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان رفسنجان در خصوص احیای گلیم تاس در منطقه کشکوئیه رفسنجان گفت: گلیم تاس یکی از هنرهاییست که در منطقه کشکوئیه بافته میشده و این هنر احیاء شده و آموزشهای آن در بین بانوان شروع شده است. نام تاس برگفته از نقشی هست که در گلیمها بوده و این گلیم به این نام معروف شده است و در کشکوئیه بدون اغراق بیشترین بافنده این سبک گلیم را داریم.
حسن حسینی با اشاره به احیاء و فروش محصولات سنتی و صنایع دستی بیان کرد: زنجیره مربوط به صنایع دستی، شامل آموزش، تولید و فروش است که در آموزش و تولید شهرستان وضعیت مطلوبی دارد و همطراز با شهرستانهای بزرگ ضمن عرضه محصولات بومی، محصولات غیربومی نیز ارائه میشود.
وی افزود: آموزشهای صنایع دستی با همکاری میراث فرهنگی، فنی و حرفهای، اداره کار و ستاد فرمان اجرایی امام و خیرین تحت فرمان فرمانداری توسعه یافته و به وضعیت مطلوبی رسیده است.
حسینی خاطرنشان کرد: تمرکز و توسعه صنایع دستی در بخشها کمتر است؛ مدتی قبل در دهستان خنامان گیوهدوزی را احیاء کردیم و در این حوزه در کشکوئیه گلیم تاس احیاء میشود.