غیر از آلایندگی های صنعتی که در رفسنجان وجود دارد، میزان شاخص آلایندگی ریزگردها و گرد و غبار در شهر رفسنجان هم گاهی اوقات بالاتر از حد مجاز می شود، و هجوم ریزگردها در ماه، چندین مرتبه اتفاق می افتد. همانطور که امروز از سحر هجوم ریزگردها، هوای شهر رفسنجان را بیش از حد مجاز آلوده کرد.
شایوردنیوز_یادداشت/ امروز مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمان شاخص آلودگی هوا در شهرستان های انار، راور، زرند، کرمان و فهرج را اعلام کرد اما از میزان شاخص آلایندگی رفسنجان حرفی به میان نیاورد، در صورتی که امروز میزان آلایندگی هوا در رفسنجان به علت هجوم ریزگردها بسیار بالا بود.
زمان هجوم ریزگردها، سازمان حفاظت محیط زیست استان کرمان، شاخصهای آلایندگی را در بعضی از شهرهای استان اعلام می کند تا تدابیر لازم اندیشیده شود اما در رفسنجان بدلیل نبود ایستگاه سنجش و پایش آلایندگی هوا، این شاخص اعلام نمی شود.
بارها مسئولان استان کرمان اعلام کرده اند، بر اساس مصوبات هیأت دولت مقرر شده است که ۲ ایستگاه پایش کیفی هوا توسط مجتمع مس سرچشمه در رفسنجان نصب شود. مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمان هم خردادماه ۹۹ اعلام می کند که بر اساس مصوبات هیأت دولت مقرر شده است که ۲ ایستگاه پایش کیفی هوا توسط مس سرچشمه در رفسنجان نصب شود و همچنین تابلوهای پایش آلودگی هوا در دید عموم قرار گیرد و ایستگاه ها در داخل شهر نصب خواهند شد تا آلودگیهای محیطی، جوی و آلودگیهایی که مردم با آنها سر و کار دارند، این شاخصها مشخص شود.
اما مدتهاست که از تصویب این طرح می گذرد اما از ایستگاه سنجش و پایش آلودگی هوا در شهر رفسنجان و سرچشمه خبری در دست نیست. نکته جالب این است که در شهرهای اطراف رفسنجان ایستگاه سنجش و پایش آلایندگی نصب شده است؛ اما در رفسنجان به علت موقعیتی که از نظر آلایندگی ها دارد (صنعتی و گرد و غبار) به این ایستگاه مجهز نیست، تا در مواقع ضروری و خطر، شاخص کیفی هوا اعلام شود و اینکه هوا برای چه گروه هایی خطرناک است.
اسماعیلی ندیمی رئیس دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان هم در جلسه ای در فرمانداری به همین موضوع اشاره می کند: «هنوز در رفسنجان دستگاه سنجش آلایندگی نیست که پارامترهای آلایندگی را سنجش کنیم. شهری نیست که در محدوده شهرستان رفسنجان که دستگاه سنجش آلایندگی نداشته باشد. در سیرجان و زرند (دو دستگاه) دستگاه سنجش آلایندگی است. چرا همه جا برای خرید دستگاه سنجش آلایندگی هوا، بودجه وجود دارد، اما زمانی که به رفسنجان می رسد، بودجه نیست. زمانی که موج ریزگردها وارد شهر می شود و یا میزان آلایندگی بالا می رود، نمی توانیم به افراد سالخورده و بیماران تنفسی بگوئیم که از خانه بیرون نیایند. ما نمیتوانیم منتظر بودجه برای خرید دستگاه سنجش آلایندگی باشیم، باید این دستگاه تأمین شود.»
همچنین انارکیمحمدی نماینده سابق مردم رفسنجان و انار هم در دیداری با کلانتری معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان محیط زیست کشور، موضوع
احداث آزمایشگاه تشخیص آلایندگی صنایع شهرستان رفسنجان و همچنین راهاندازی ایستگاه سنجش آلایندگی هوا به همراه تلویزیون شهری برای نمایش میزان آلایندگی در سطح شهر را مطرح می کند، و پیگیری های لازم را انجام می دهد.
رئیس حفاظت محیط زیست رفسنجان هم ۲۶ شهریورماه ۹۹ در جلسه ای در فرمانداری بر این موضوع تأکید می کند و خبر از نصب ایستگاهها می دهد و می گوید: «تابلوهای پایش آلودگی هوا در دید عموم قرار میگیرد و ایستگاهها در داخل شهر خواهند بود تا آلودگیهای محیطی و آلودگیهایی که مردم با آنها سر و کار دارند، مشخص شوند. با پژوهشهای انجام گرفته، دو ایستگاه سنجش و پایش آلودگی هوا برای شهر رفسنجان و سرچشمه در نظر گرفته شده است.» تا جایی که معاون خدمات شهرداری رفسنجان در همان جلسه قول می دهد که جانمایی این ایستگاهها به زودی انجام خواهد شد.
اما هنوز مجتمع مس سرچشمه رفسنجان به مسئولیت خود در قبال نصب ایستگاه سنجش کیفیت هوا عمل نکرده است و مسئولین شرکت مس به تعهدات خود بی تفاوت مانده اند. از آن طرف هم که پیگیریهای لازم از طرف مسئولین انجام نمی گیرد و مسئولان شهرستان هم انگار موضوع به این مهمی را فراموش کرده اند.
این طور به نظر می رسد، دولتیها به پایان عمر کاری خود می اندیشند و نماینده مجلس هم به انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ و دولت بعدی می اندیشد.
امروز هم که دولت ( فرمانداری رفسنجان) فقط به فکر کارمندان خود بود و ادارات را تعطیل کرد، تنها کاری که در این مواقع برای شهر انجام می شود!! و دیگران هیچ…
به قلم: فاطمه ملایی/ سردبیر